Van uitvoerend recruiter naar strategisch recruitment adviseur. Wat voor recruiter wil jij zijn?

pexels-savvas-stavrinos-814544

De meeste recruiters die ik spreek hebben een uitdaging op het vlak van stakeholdermanagement: ‘Het managen van je hiring manager’ noem ik het altijd, dat dekt de lading wel.

De hiring manager gooit nog weleens iets over de schutting, pakt zijn verantwoordelijkheid niet om zijn eigen nieuwe medewerker zo snel mogelijk te werven en kijkt vooral de recruiter aan om iets met zijn probleem te doen; ‘Alsjeblieft, los maar op’. De recruiter wil dat probleem graag oplossen wat resulteert in een “u vraagt en wij draaien recruitmentproces”. De samenwerking wordt daar nu niet bepaald beter van en de verhouding is scheef. Dat weet je zelf als recruiter ook wel maar hoe draai je het ooit nog om als dit nu eenmaal is wat de hiring manager van je verwacht?

In mijn training waarmee ik recruiters opleid tot Strategisch Recruitment Adviseur is mijn uitgangspunt voor dit vraagstuk dan ook altijd: Wat is jouw visie op (strategisch) recruitment?. Welke visie heb jij op jouw eigen recruitment en welke rol pak je daar vervolgens in? Als jouw visie op jouw recruitment is dat je de hiring manager koste wat kost alles uit handen neemt en hem zelf vooral niets wilt laten doen, dan is bovenstaande aanpak een goede om mee door te gaan. De meeste recruiters zien het echter graag anders. De meeste recruiters willen liever naast die manager staan in plaats van onder hem bungelen en op komen draven wanneer hij dat wenst. Maar, hoe transformeer je nu van die operationele uitvoerder naar die Strategisch Recruitment Adviseur? Door deze vragen te beantwoorden kom je al een heel eind:

  • Wat is mijn visie op mijn recruitment? (Is het een dienstverlening? Is het een administratieve ondersteuning of juist een expertise van waaruit je adviseert en meedenkt over de toekomst? Etc.)
  • Welke rol als recruiter past bij deze visie? (Adviseur, administrateur, uitvoerder, etc.)
  • Welk gedrag laat je in die rol zien? (Op tijd komen, betrouwbaar zijn, afspraken nakomen, etc.)
  • Omschrijf de ideale situatie van deze rol.
  • Omschrijf de huidige situatie.
  • Wat heb je nodig om tot die ideale situatie te komen?

Als je tot en met de laatste vraag heel concreet kunt beantwoorden, weet je waar je mee aan de slag moet. Heb je jouw rol goed gedefinieerd en neergezet? Dan is het tijd dit ook te gaan laten zien in de uitvoering. Je kunt geleidelijk aan aan de slag gaan met je nieuwe rol en je ‘nieuwe gedrag’ op de werkvloer laten zien maar je kunt ook (nieuwe) afspraken maken met je hiring managers en je recruitmentproces en de rolverdeling in dat proces (opnieuw en duidelijker) schetsen. Verwacht weerstand, je hebt het namelijk wellicht al tijden zo gedaan en je gaat ineens iets veranderen. Je bent nu ineens de strategisch recruitment adviseur. Neem je hiring managers hierin mee en geef aan welke voordelen dit voor hen heeft. Hiermee zorg je niet alleen voor een zachte landing voor hen maar ook voor jezelf.

Veel succes en als je er niet uitkomt, schroom niet om er met mij eens over van gedachten te wisselen! Een gesprek is zo gepland via deze link.


Ik ben Tamara Rood, mentor voor recruiters.

Met ruim 13 jaar recruitmentervaring en een achtergrond in de psychologie ondersteun ik recruiters met Strategisch Recruitment meer uit zichzelf en hun recruitment te halen.

Dit vind je misschien ook interessant

GRATIS handleiding

Geen recruitmentkansen meer laten liggen?

Met mijn GRATIS handleiding krijg je direct inzicht in de belangrijkste recruitmentkengetallen die je áltijd wilt doormeten.

GRATIS handleiding

Geen recruitmentkansen meer laten liggen?

Download mijn GRATIS handleiding en krijg direct inzicht in de belangrijkste recruitmentkengetallen die je áltijd wilt doormeten.