Nieuwe medewerkers werven: ga jij voor de beste match of voor de beste ‘klik’?

foto blog 2

Dat is toch hetzelfde? Nee, dat is het zeker niet. We kunnen het doorgaans goed vinden met mensen die op ons lijken en waar we ons in herkennen, mensen die bijvoorbeeld dezelfde hobby’s hebben. Je hebt daarom als snel een goede ‘klik’ met kandidaten waarin je iets van jezelf herkent. De beste match is naar mijn mening een kandidaat die onder andere qua competenties het beste past bij jouw vacature. Dat hoeft doorgaans niet iemand te zijn waar je de beste ‘klik’ mee hebt, dit kan immers een totaal ander persoon zijn dan jij.

Onderzoek vertelt ons dat we bevoordeeld zijn wanneer we informatie in cv’s en brieven lezen. Dat vormt dus een obstakel om die beste match tot stand te brengen. Je zou er daarom eens over na kunnen denken om sollicitanten te vragen alles te verwijderen uit hun cv dat niet relevant is voor hun sollicitatie, zoals hobby’s, leeftijd, burgerlijke staat enzovoorts. Dit soort processen kun je automatiseren als je zover bent dat je deze manier van werken kunt uitrollen binnen je organisatie. Er bestaat al een flink aantal tools om je hiermee te helpen.

Benieuwd hoe je je proces inricht op basis van de beste match in plaats van de beste klik? Ik neem je daarin mee in het stappenplan dat ik voor je gemaakt heb om gelijke kansen in je
werving en selectie te creëren.

Ik ben Tamara Rood, mentor voor recruiters.

Met ruim 13 jaar recruitmentervaring en een achtergrond in de psychologie ondersteun ik recruiters met Strategisch Recruitment meer uit zichzelf en hun recruitment te halen.

Dit vind je misschien ook interessant

GRATIS handleiding

Geen recruitmentkansen meer laten liggen?

Met mijn GRATIS handleiding krijg je direct inzicht in de belangrijkste recruitmentkengetallen die je áltijd wilt doormeten.

GRATIS handleiding

Geen recruitmentkansen meer laten liggen?

Download mijn GRATIS handleiding en krijg direct inzicht in de belangrijkste recruitmentkengetallen die je áltijd wilt doormeten.